Σχολείο

Καλώς ορίσατε

Είναι εύκολο να κάνεις σχέδια, είναι δύσκολο όμως να τα κάνεις πράξη. Κάθε αξιόλογη πράξη, βέβαια, προϋποθέτει ένα σωστό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και όραμα. Το όραμα του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου «αυτενεργώ» παρουσιάζουμε σήμερα ολοκληρωμένο, για να προσδιορίσουμε τη θέση μας στο χώρο της ελληνικής παιδείας. Με τη γενική παρουσίαση που επιχειρούμε ελπίζουμε ότι ο καθένας θα έχει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, που χρειάζονται για να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η σύγχρονη εκπαιδευτική φιλοσοφία, οι ξεκάθαροι και υψηλοί εκπαιδευτικοί στόχοι, η συνέπεια, η ικανότητα διαλόγου με το μέλλον και γενικά η πίστη στη δημιουργία αναδεικνύουν το «αυτενεργώ» σ΄ ένα από τα καλύτερα σχολεία. Ένα σχολείο που λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 3.15 το απόγευμα και προσφέρει στους μαθητές του τα μαθήματα που προβλέπονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και επιπλέον ένα διευρυμένο πρόγραμμα με ξένες γλώσσες και πληροφορική υποχρεωτικά από την Α΄ Δημοτικού, Μουσική, Αισθητική αγωγή, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση και τη φροντίδα καταρτισμένων εκπαιδευτικών.

Πιστεύουμε ότι μοχλός κάθε εξέλιξης είναι ο άνθρωπος και στην περίπτωση του σχολείου ο εκπαιδευτικός, επιλέγουμε υπεύθυνα και προσεκτικά τους συνεργάτες μας και επενδύουμε  στους εκπαιδευτικούς μας. Το ανθρώπινο και δυναμικό περιβάλλον του «αυτενεργώ» βοηθάει όλους τους μαθητές του να θέτουν υψηλούς και φιλόδοξους στόχους και τους υποστηρίζει για να τους πραγματοποιήσουν.

Το σχολείο μας σέβεται την ελληνική παράδοση και κληρονομιά, φροντίζει το περιβάλλον, καλλιεργεί τη θεατρική αγωγή στους μαθητές με την οργάνωση και  παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και  είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

Πιστεύει στις αρχές της ανοιχτής επικοινωνίας, της ειλικρίνειας, της αμφίδρομης πληροφόρησης, της προσωπικής επαφής και των διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές – δασκάλους – γονείς.

Η φιλοσοφία μας

Σήμερα οι μαθητές φτάνουν να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα (6 στο σχολείο και 4 στο σπίτι) και πολλές φορές δεν έχουν ελεύθερα ούτε τα Σαββατοκύριακα!

Τα παιδιά όλη την μέρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν! Τα μαθήματα, τα αγγλικά, η μουσική, ο χορός, το κομπιούτερ και κάθε τι που θεωρείται απαραίτητο ή «της μόδας». Χρόνος για παιχνίδι δε μένει. Και πρέπει να πάνε και στο γυμναστήριο, αφού δεν έχουν ευκαιρίες να κινηθούν και να ξεδώσουν!

Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο

Πώς λειτουργούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά σχολεία και πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σωστό σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο;

Τα χαρακτηριστικά αυτού του σχολείου μπορούμε να τα βρούμε στο φινλανδικό μοντέλο, αφού η Φινλανδία θεωρείται κορυφαία στην εκπαίδευση και έχει καταφέρει να κάνει πράξη το σύνθημα “οι τσάντες στο σχολείο”: